Dilluns 22 de desembre de 2008: encara al DF!

Teníem la necessitat de passar més temps amb els Navas. La sensació era que ens quedava molt per fer amb aquests amics i no teníem cap pressa per marxar. Ens hem quedat a casa seva també el dilluns, amb molt d'encert ja que hem celebrat amb ells la posada i tots els preparatius des del matí.

Després d'esmorzar hem anat al mercat de la Colonia Portales, a comprar fruita i llaminadures i una piñata. Tornant del mercat hem passat per la taqueria on havíem sopat la nit anterior, i hem demanat per la màquina de retratar perduda, la qual ha sigut localitzada i recuperada a mitja tarda. Mentrestant hem preparat ponche, paquets de llaminadures, hem encarregat tamales i hem fet les maletes.

Amb els que hi érem (els de la casa, l'avi Mario, les cosines, nosaltres...) hem assajat una tonada que només en Fernando coneixia i que correspon a pedir posada, coneguda per tradició a la població de Purísima del Rincón, Guanajuato, d'on prové la família del Fernando. Els convidats que encara havíen d'arribar (més parents de la família de la Nayeli i amics de León Guanajuato) faríen l'altra tonada, la que correspon als que estan a dins de la casa.

Els convidats van anar arribant i llavors vam fer la letania pel carrer amunt hi avall. El Llorón feia els cants amb una veu privilegiada i un concepte totalment lliure de l'entonació; els altres feiem ora pro nobis sistemàticament, encara que no fos el respons correcte. Quan va ser el cant de pedir posada els de fora estàvem assajats, i armats de viola, violí i guitarra (molt bé, Joan!) fèiem un cert goig. Els de dins, en canvi...

La piñata va anar com tal era previst, la festa va anar fent, i quan tots els convidats van marxar nosaltres ens vam posar també en marxa: les maletes ja estaven fetes, era la una de la matinada i alguns nens ja dormien. Només restava pujar al cotxe, però ens el vam trobar sense bateria. Va tornar la germana de la Nayeli, la Itzel, que portava cables al cotxe, i amb les bateries carregades vam enfilar cap a Guadalajara per l'autopista ràpida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada