Dimecres 31 de desembre de 2008: capdany a Xichú

De bon matí ens hem llevat per participar de ple en els actes de la festa.
Primer hem anat acompanyats de música i mojigangas fins al cementiri. Allí s'ha fet un recordatori d'homenatge als vells músics "que ya se nos adelantaron" amb dècimes i cant d'alabanzas a veus acompanyat amb instruments de huapango. Ha estat summament emotiu. De tornada l'Eloi ha carregat un dels gegantons.
Hem assistit a l'interessantíssim col·loqui sobre el paper de la dona creadora en la comunitat de Sierra Gorda, i en general al món. Hi han participat les cantants convidades i programades a la Trobada: Maria Inés Ochoa, Paty Chávez (huapanguera huasteca) Iraída Noriega (jazz) y Chabe Flores (Leones de la Sierra de Xichú).

Després hem anat al dinar organitzat per la comissió a l'hort de Don Benito Lara. Hem compartit amb la María Inés i la seva família, també amb el gran músic i vell amic Ramón Sánchez.
Amb uns músics jovenets de Michoacán hem fet tractes i hem adquirit un vell desig: una guitarra de golpe.
La vetllada promet i després del dinar anem a reposar per poder viure de ple l'acte principal de la festa: la topada. Abans, però, assistim al programa previ: la Chabe, parella del Guillermo Velázquez, aquest cop amb mariachis. I mentre seiem a sopar un pozole, el magnífic concert de la Iraída, del que destaquem una sorprenent versió de Help!
Per acabar escoltem música huasteca de la mà de Paty Chávez i Los Caporales.
Com que la nit serà llarga i ara hi ha una missa anem a dormir una altra estoneta més.

Ens llevem frescos com una rosa i anem a prendre un cafè boníssim d'una cooperativa de Veracruz (els nens també) i d'aquesta manera podem seguir la llarga topada entre els poetes Celso Mancilla i Pablo González que començarà a quarts d'una i acabarà cap a les 10 del matí amb una intervenció de cloenda a càrrec d'en Guillermo, desprès d'un empat entre els contendents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada